Når du skal grille hele stege, bør du gøre det i en kuglegrill, fx en Weber.
Dette sikrer, at kødet får varme hele vejen rundt, og at du ikke skal rende og vende stegen konstant.
Dine vigtigste værktøjer i denne sammenhæng er et godt trådløst stegetermometer samt nogle gode kul/briketter.
Jeg bruger selv Heat Beads hver gang med optimalt resultat, og foretrækker bestemt briketter frem for kul, der kan forsvinde meget hurtigt. Brug samme mærke hver gang, så du ikke får forskellige resultater.
Når det kommet til begrebet “stegetid”, findes dette ikke definitivt på grill. Tider i kogebøger – og også her på siden for den sags skyld – er tidsindikationer, men du skal altid bruge et stegetermometer for at sikre et ordentligt resultat.
Temperaturerne vil ofte være angivet i selve termometeret eller opskriften, men steger du “freestyle” uden opskrift, er der her en tabel:
Oksekød / kalv og lam – fx. Culotte, Cuvette, oksemørbrad | |
Meget rødt/lilla | 58°C |
Rødt | 63°C |
Medium | 72°C |
Gennemstegt | 77°C |
Svinekød – fx svinemørbrad, skinke, svinekam, ribbenssteg | |
Medium | 75°C |
Gennemstegt | 77°C |
Fjerkræ (and, kylling, kalkun) | |
Gennemstegt | 83°C |
Fisk | 83°C |
Husk:
- at kødet skal hvile 10-15 minutter inden du skærer det ud.
- at kødet “steger videre” når du tager det af til hvilning, så tag det af et par grader før